Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Συγκέντρωση για την Υγεία – Ικαρία 20 Οκτ. 2016 - VIDEO - UPDATED*


Ρεπορτάζ - Βασικές πληροφορίες* από αυτά που υπνώθηκαν και Ψήφισμα*

Ακούστε τις ενημερωτικές ομιλίες στο βίντεο ρεπορτάζ από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στον Ευδήλο Ικαρίας για την άθλια κατάσταση υποστελέχωσης και απαξίωσης της δημόσιας Υγείας.





ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ: Βασικές πληροφορίες από αυτά που υπνώθηκαν

ΕΙΔΗΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν 6/9/2016 στις Ράχες και επεκτάθηκαν στον Μαγγανίτη

Οι κάτοικοι αντέδρασαν δυναμικά στην απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου  Υγείας και τις ενέργειες των διοικητικών αρχών, να καλύψουν τις 8 ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς 
στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, με τους ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς των χωριών.

Σύμφωνα με τον νόμο, στα κέντρα υγείας, δεν επιτρέπεται να εφημερεύει μόνος τους ένας ανειδίκευτος ιατρός.

Στο κέντρο Υγείας οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών είναι 9 και υπάρχει μόνο μία γιατρός.

Στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, ενώ αποχώρησαν 25 εργαζόμενοι, προσλήφθηκαν μόνο 7.

Ο συντονισμός και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ το πλευρό των πολιτών είναι και οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, όπως εκφράζονται από το σωματείο τους.

Υπάρχει η πρόθεση για παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο στην Αθήνα τον Νοέμβριο.

Έγινε προσπάθεια να υπονομευτεί ο αγώνας των πολιτών με φήμες και διχαστικούς αντιπερισπασμούς και δήθεν συλλογή υπογραφών για να μην κλείσει το κέντρο υγείας. Κανένας πολίτης δεν θέλει να κλείσει καμία μονάδα και αυτό μπορεί να θεωρείτε αυτονόητο.

Οι αγώνες στον τομέα αυτό έχει μεγάλη ιστορία στην Ικαρία, τουλάχιστον από την δεκαετία του 90. 

Δεν θα υπήρχαν ούτε τα  κοινοτικά ιατρεία ούτε το κέντρο υγείας στον Εύδηλο αν δεν έβαζαν πλάτη οι οραματιστές αγωνιστές Ικαριώτες. 

Μόνο τα τελευταία χρόνια πολίτες, συνδικαλιστές και την τοπική αυτοδιοίκηση έκαναν κινητοποιήσεις, απεργίες και επισκέψεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας το 2003, το 2005, το 2009, το 2013, το 2015 με την υποστήριξη και της Ικαριακής  παροικίας στην πρωτεύουσα. 

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το πρόβλημα της ανεπαρκούς υγειονομικής κάλυψης είναι πανελλήνιο και διαχρονικό. 

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει με εντονότερους ρυθμούς και με κυβερνητικές δικαιολογίες, τις μνημονιακές δεσμεύσεις, την οικονομική κρίση και το μεγάλο χρέος της χώρας. 

Οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει τις 30000 πανελλήνια. 

Όλα τα άσχημα σήμερα, γίνονται στον βωμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το φραστικό αριστερό πρόσημο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την διάλυση των δομών υγείας. 

Ένα ολόκληρο φάσμα εξετάσεων και θεραπειών (2500) δεν καλύπτονται από το σύστημα. 

Οι ανασφάλιστοι είναι σχεδόν εξολοκλήρου ακάλυπτοι την ίδια στιγμή πασχίζουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες. 

Αντίστοιχη μοίρα έχουν οι ανάπηροι και οι ευαίσθητες ομάδες. 

Πολλές περιοχές δεν καλύπτονται με ασθενοφόρα ή με οδηγούς, ενώ ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος 
(600 με 900 χιλιάδες χιλιόμετρα έκαστο) καθιστώντας τις διακομιδές ασθενών επικίνδυνες.   

Στοιχεία της ΠΟΕΔΥ
40.000 ελλείψεις οργανικών θέσεων
Το 2016 προβλέπεται (Μνημόνιο) για 5 που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας.
Το 2017 προβλέπεται για 4 που αποχωρούν να προσλαμβάνεται ένας.
Οι δαπάνες που προβλέπονται για την Υγεία το 2017 σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό ανέρχονται στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου εκατόν πενήντα έξι εκατομμύρια ευρώ(1.156.000.000 ), ίσιο με το 2016 και μειωμένο κατά 350 εκατομμύρια σε σχέση με τις δαπάνες του 2015.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Υπουργείου Υγείας
12/2015  931.εκατ. ευρώ
6/2016 1 δις 184 εκατ. ευρώ
Πρόβλεψη για το τέλος του χρόνου στο 1,5 δις ευρώ
-

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ
Όλοι εμείς εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 20 Οκτωβρίου 2016, στην πλατεία Ευδήλου, αποκρινόμενοι στο κάλεσμα των λαϊκών επιτροπών της Ικαρίας. Αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας στο νησί μας εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα. 

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση την οποία βρίσκεται το κέντρο υγείας του Ευδήλου, τα περιφερειακά ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου, οι δομές του νοσοκομείου Αγίου Κηρίκου καθώς και παροχές υγείας συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. Απαιτούμε να καλυφθούν άμεσα τα κενά στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, 
με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κανένα περιφερειακό ιατρείο της Ικαρίας ούτε για μία μέρα. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων υγείας πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και πλήρους απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. 
Όλη η λογική μας περιγράφεται με την φράση. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας. προετοιμάζουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συγκέντρωση τον Νοέμβριο στο Υπουργείο Υγείας διεκδικώντας.. 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Να υπάρχουν, όλες οι αναγκαίες κλινικές παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών. Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος. Άμεση ανάγκη κάλυψης της θέσης αναισθησιολόγου. Επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδιάτρου και ωτορινολαρυγγολόγος Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. Όλο το προσωπικό, ιατρικό, Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό να είναι μόνιμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονάδα τεχνητού νεφρού. Σταθμός αιμοδοσίας. Μονάδα αυξημένης φροντίδας. Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και απαραίτητος και σύγχρονος εξοπλισμός. Όλη η αναγκαία υποδομή και ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης. Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το εικοσιτετράωρο. Σύνδεση του νοσοκομείου με τα κέντρα υγείας. 

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Ένα κέντρο υγείας σε κάθε δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δηλαδή αναβάθμιση του περιφερειακού Ιατρείου στις Ράχες σε κέντρο Υγείας. Βελτίωση του εξοπλισμού. Πλήρη στελέχωση του κέντρου Υγείας στον Εύδηλο.

ΕΙΔΗΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΑΧΕΣ
Άμεση πρόσληψη ειδικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο περιφερειακό Ιατρείο. Σύνδεση των κέντρων Υγείας με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι. Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας. Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινή και ασφάλειας. Επιδημιολογικές μελέτες, καθώς και μελέτες για την νοσηρότητα που οφείλεται σε τοπικούς παθογόνους παράγοντες. Ειδικευόμενοι γιατροί για όσους ασθενής κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών. Περιφερειακά γιατρεία παραρτήματα των κέντρων υγείας, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες. 
Ιδιαίτερα στο Αγροτικό Ιατρείο του Καρκιναγρίου και λόγο της κατάστασης του οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα κέντρα υγείας, να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. 

ΓΙΑ ΤΟ Ε.Κ.Α.Β.
Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ 
Να οργανωθεί με ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νευροπαθής. Δημόσια και δωρεάν πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι για όλους χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές, με μόνιμο προσωπικό. Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. 

ΠΡΟΛΗΨΗ
Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσια υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος υγείας και να παρέχονται δωρεάν. 
Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους. 
Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά. Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες. Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού. 

Εξουσιοδοτούμε τις διοικήσεις των οργανώσεων που συμμετέχουν στις λαϊκές επιτροπές να επιδώσουν το παραπάνω ψήφισμα σε κάθε αρμόδιο.


Εγκρίθηκε δια βοής
-
Επιμέλεια
Motivator Damian
www.skouliki.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου