Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Για ένα Νέο Σύνταγμα της Ελλάδας

Προσπάθησα να μελετήσω τις διάφορες προτάσεις για την αναθεώρηση ή την ριζική αλλαγή του Συντάγματος, θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί και εγώ στο παρελθόν. Γενικά υπάρχουν καλές προτάσεις αλλά και πολύ κακές. Δεν έχω προλάβει να τελειώσω την μελέτη αλλά η προθεσμία μίας διαβούλευσης για το ζήτημα αυτό έχει λήξει. 4/09/2017. http://www.syntagma-dialogos.gov.gr
Φυσικά δεν έχει χαθεί κάποια ευκαιρία ή κάτι τέτοιο. Θα επανέλθω με όλα τα σχόλια μου για όλες τις ολοκληρωμένες προτάσεις.

Κάτι σημαντικό που μου έβγαλε το μάτι.
Ο θεσμός της εισαγγελίας δεν είναι ολιγαρχικός και δεν πρέπει να καταργηθεί.

Γενικά σχόλιο.

Ένα νέο ή ένα αναθεωρημένο Δημοκρατικό Σύνταγμα πρέπει να είναι καλύτερο από το προηγούμενο και να ενθαρρύνει την ενασχόληση των πολιτών στην αυτοκυβέρνηση της πολιτείας από τους ίδιους. Να είναι σαφές, απλό και να μην παραπέμπει σε άπειρους νόμους. Είναι μοιραίο σε κάποιες περιπτώσεις να παραπέμπει σε κάποιος νόμους,  αλλά γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται.


Μία πρόταση.

Πρέπει να θεσπιστεί Συνταγματικά η ετήσια γενική απογραφή όλων των έμβιων και άψυχων υποκειμένων της Ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα για τους Έλληνες πολίτες είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο μητρώο πολιτών
και να ανανεώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια της ετήσιας γενικής απογραφής. Οι πολίτες θα καλούνται να ανανεώνουν την εγγραφή τους στο ενιαίο μητρώο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Η εγγραφή γίνεται μόνο σε Ελληνικό έδαφος και μόνο με την φυσική παρουσία του πολίτη στην αρμόδια υπηρεσία που θα οριστεί η οποία και θα είναι υπεύθυνη για την ταυτοποίηση . Παράδειγμα για το έτος 2018 η προθεσμία λήγει 31/12/2017. Αν κάποιος πολίτης χάσει την προθεσμία, χάνει αυτομάτως και το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στην συμμετοχή του σε δημοψηφίσματα για ένα χρόνο. Αν ο πολίτης χάσει για τέσσερα συνεχόμενα έτη τις προθεσμίες, χάνει την ιδιότητα του Έλληνα Πολίτη. Την οποία μπορεί να ανακτήσει όποτε θελήσει να το κάνει εφόσον κατέχει την ελληνική ιθαγένεια. Παράλληλα να δίνεται η δυνατότητα σε ομογενής να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία αλλά όχι σαν Έλληνες Πολίτες αλλά με την πραγματική ιδιότητα τους, σαν ομογενής. Δεν θα αποκλείονται αλλά είναι άλλο να ζεις στην Ελλάδα και άλλο να ζεις στο εξωτερικό. Πολίτης είναι κάποιος εκεί που κατοικεί και ανήκει. Πολιτικά δικαιώματα θα πρέπει να δίνονται σε αλλοδαπούς αν το θελήσουν με την προϋπόθεση να τους έχει παρασχεθεί η βασική Ελληνική Παιδεία σε δύο βασικούς άξονες. Την Γλώσσα και την Ιστορία. Επιπλέον θα πρέπει να ζουν στην χώρα για συνολικό διάστημα τουλάχιστον 8 χρόνια, μέσα σε 9 χρόνια. Στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα θα δίνονται Πολιτικά δικαιώματα όπως ισχύει σήμερα. Και στα εγγόνια και ιθαγένεια. Αυτά για τώρα.

Motivator Damian
florabox.gr
skoulikinet.blogspot.gr
www.skouliki.net
https://web.facebook.com/damiannikolaou 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου